RATBET – Środki do produkcji rolnej Pogorzela

RATBET – Środki do produkcji rolnej Pogorzela
Wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane melasowane są materiałem paszowym pochodzenia roślinnego uzyskiwanym przy produkcji cukru z buraków cukrowych zawierającym krajankę buraków cukrowych po ekstrakcji wody i suszeniu oraz melasę. Mają zastosowanie w żywieniu bydła trzody, koni oraz do sporządzania mieszanek paszowych.

Charakteryzują się dużą zawartością pektyn powodujących fermentację w żwaczu. Białko jest rozkładane w żwaczu w umiarkowanym stopniu, a jego skład aminokwasowy jest wartościowy pokarmowo (dużo lizyny i metioniny). Wysłodki są źródłem wysoko strawnego włókna. Poprawiają bilans energetyczny w żwaczu oraz pozytywnie wpływają na zawartość białka w mleku i wydajność mleczną krów. Dodatek melasy sprawia, iż wysłodki posiadają więcej związków mineralnych, w tym potasu.

Wysłodki buraczane są smakowite i można je stosować zarówno jako paszę objętościową jak i treściwą.

Białko: (w suchej masie) 12 % max
Cukier: (w suchej masie) 20 % max