Młóto browarniane
Młóto browarniane mokre i suche Ratbet – NON GMO
Młóto browarniane świeże
Wysłodziny browarniane (młóto browarniane) są produktem ubocznym powstającym przy produkcji piwa. W jego skład wchodzą te składniki pokarmowe jęczmienia, które tylko częściowo zostały rozpuszczone w trakcie hydrolizy enzymatycznej (część białek, tłuszczu, włókna surowego). Świeże młóto browarniane jest produktem nietrwałym ze względu na dużą zawartość wody oraz łatwo fermentujących składników i z tych względów może być przechowywane tylko przez 2-3 dni. Jeśli ma stanowić uzupełnienie bazy paszowej, musi być poddane procesowi konserwacji (zakiszeniu).
1 kg wysłodzin browarnianych według systemu INRA dostarcza 0,19 JPM (energia netto) dla krów mlecznych. Białko wysłodzin tylko w około 45% rozkłada się w żwaczu, co jest bardzo pozytywną cechą tego produktu, a rzeczywista strawność w jelicie cienkim białko młóta browarnianego nieulegającego rozkładowi w żwaczu jest wysoka i wynosi około 85%. Produkt ten nie zwiększa zatem koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu oraz pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego krów mlecznych.
Zastosowanie w żywieniu krów mlecznych:
Wysłodziny browarniane zaliczane są do pasz określanych jako mlekopędne, gdyż widoczny jest przyrost produkcji mleka po ich wprowadzeniu do żywienia. Białko tego produktu zawiera dużo lizyny i stosunkowo mało metioniny. Najlepiej jest je stosować w żywieniu krów mlecznych w początkowej i środkowej fazie laktacji. Dobre efekty uzyskuje się także w przypadku skarmiania kiszonek z traw i motylkowych, zawierających dużo białka łatwo ulegającego rozkładowi w żwaczu. Optymalne dzienne dawki młóta browarnianego dla krów w okresie laktacji powinny wynosić około 6-8 kg.
Młóto browarniane suszone
Oferujemy w workach 25 kg, BB oraz luzem. Młóto browarniane suszone jest wolne od GMO. Dawka dzienna dla bydła mlecznego wynosi od 0,8 do 1,5 kg/dzień.
Zalety młóta browarnianego suszonego:
- stabilny skład chemiczny i bezproblemowe przechowywanie,
- dłużej zachowuje świeżość,
- nie ma groźby inwazji mykotoksyn,
- zimą nie zamarza,
- łatwe dozowanie.
Dostarczamy młóto browarniane przede wszystkim do Klientów z całej Wielkopolski i woj. lubuskiego, dolnośląskiego oraz kujawsko-pomorskiego – w tym do takich miast jak: Poznań, Śrem, Koło, Kościan, Leszno, Jarocin, Konin, Rawicz, Krotoszyn, Środa Wielkopolska czy Szamotuły.