RATBET – Środki do produkcji rolnej Pogorzela

RATBET – Środki do produkcji rolnej Pogorzela
Otręby żytnie i pszenne

Otręby żytnie i pszenne

Otręby pszenne to produkt powstały przy przemiału pszenicy. W skład otrąb pszennych wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna – warstwa owocowo-nasienna.

Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin (głównie z grupy B) oraz makro- i mikroelementów (w tym fosforu, magnezu, selenu, chromu i cynku). Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Charakteryzują się działaniem lekko rozwalniającym, co wskazuje na celowość stosowania ich zwłaszcza z paszami o działaniu zatwardzającym.

Otręby pszenne są paszą dietetyczną, nadającą się dla wszystkich zwierząt. Stanowią dobry materiał do mieszanek paszowych ze względu na duże walory smakowe, dietetyczne i mlekopędne. Szczególnie zalecane są do mieszanek dla loch i krów mlecznych.

Wilgotność: 13 % max
Włókno: 8 % max
Białko: 14 % min
Tłuszcz: 3 % min
Popiół: 5 % max